Geyikbayırı'nda Kaya Tırmanışı

Geyikbayırı'na Dair

Geyikbayırı, Antalya il sınırları içerisinde yer alan tırmanışçılar için cennet sayılabilecek bir bölge. Tabii ona cennet niteliğini tanıyan özelliği sadece tırmanış bahçesi olmasıyla kalmıyor, çevresinde yükselen dağları ve etrafı saran ormanlarıyla her göreni etkileyecek bir doğal güzelliğe de sahip. Bu bölgede göze en çok çarpan ve onun etrafında şekillenen kayalardan bakıldığında muazzam bir manzara sunan Bey Dağları’nın zirvelerinden biri olan Geyiksivrisi Dağı yer alıyor. Geyikbayırı Toros Dağları’nın bir ucunda, etrafında yer alan köyü ve kamp alanlarıyla hem yerleşimin bulunduğu hem de sene içerisinde birçok turistin ziyaret ettiği bir bölge olarak karşımıza çıkıyor.


Antalya Geyikbayırı Tırmanışı Mustafa Kalaycı (Tafa)
Mustafa Kalaycı. Geyikbayırı, 2017. 📷: Deniz Gürsel
Geyikbayırı’nda Kaya Tırmanışı

Geyikbayırı, spor tırmanış açısından Türkiye’nin en büyük tırmanış bahçesi olarak anılıyor. Ona bu özelliği atfeden ise bini aşkın rotalarıyla her türlü seviyedeki tırmanışçıyı kucaklaması. 50’ye yakın tırmanış sektörüyle her türlü dereceye, zorluğa ve eğime sahip olan rotaları mevcut.Tırmanış rotalarının çeşitliliğini sağlayan bir diğer etmen de rotaların 10 ile 50 metreye kadar değişen yükseklikleri oluyor.

Bu bölge 2000 yılında tırmanışçı Öztürk Kayıkçı ve Metin Yılmaz tarafından keşfediliyor ve açılan rotaların yıllar içerisinde birbiri ardı gelmesiyle Geyikbayırı bugünkü tırmanış cenneti halini alıyor.

Geyikbayırı’na Hangi Mevsimde Gidilir?

Burada tırmanış için en elverişli zamanlar sonbahar, kış ve ilkbahar ayları oluyor. Geyikbayırı’nın ılık geçirdiği kış ayları ve elverişli kaya yapısı onu Avrupa’da kış aylarında tırmanılacak gözde bölgeler arasında en önemli 3, dünyada ise en önemli 10 bölge arasına yerleştiriyor. Geyikbayırı’nda tırmanış birçok çeşitlilikte ve durumda da gerçekleştirilmeyi sürdürüyor. Kimi sektörler yağmurlu havalarda ıslanmayan kayalarıyla, kimileri ise ilkbaharın kavurucu öğle sıcağında gölge altında kalmasıyla güzel bir tırmanış günü geçirmenizde yardımcı oluyor.


Antalya Geyikbayırı Kaya Tırmanışı
Elif Ayata. Geyikbayırı, 2020. 📷: Batuhan Atılgan, Macerita.

Geyikbayırı’nın kayalarını oluşturan yapı çoğunlukla kireç taşı ancak bazı yerlerde konglomeraya da rastlanıyor. Kireç taşı sağlamlığıyla bilinen bir kaya yapısı olsa da konglomera yapısındaki çakılların yerlerinden çıkma ihtimali olduğundan tırmanırken dikkatli olunmasında her zaman fayda var. Şüphesiz ki tam alınan tedbirlerle, minik birtakım oluşturan tırmanıcı ve emniyetçisi ile kaya tırmanışı bir spor olmaktan da öte, doğanın kucağında nefes kesici manzaralar ve hisler eşliğinde sınırları zorlayan bir deneyim olarak da karşımıza çıkıyor.

Geyikbayırı’nda geleneksel tırmanış ise kayaların çok da çatlaklı olmayışından ötürü çok daha az yapılabiliyor. Uzun ip boyu tırmanışı için de kimi sektörlerde iki ip boyu açılmış olan spor tırmanış rotaları, yerden oldukça yükseklerde de tırmanmayı mümkün bir hale getiriyor. Tırmanış için Geyikbayırı ziyaret edileceği takdirde, bu bölgedeki tüm rotaların bilgilerine ulaşılabileceği Öztürk Kayıkçı’nın “Antalya Kaya Tırmanış Rehberi” kitabını edinmek, hem bölgede güvenli bir tırmanış yapmayı hem de bölgeyi en ince özelliklerine kadar keşfetmenizde yararlı olacaktır.

İlginizi çekebilir: Geyikbayırı'nın 3 boyutlu haritasına ulaşmak ve bölge hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Keşif sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Hala Geyikbayırı’nda bulunmadıysanız, bu ziyaretinizi daha fazla ertelememenizi ve bir an önce bu mükemmel doğayı tatmanızı tavsiye ederiz. Bunun için Maceralar sayfamızı ziyaret edebilir ve kendi Geyikbayırı turunuzu planlayabilirsiniz!

Kayalarla, doğayla ve nefesinizin farkında olduğunuz anlarla kalın!



Ne yazık ki hiç fotoğraf yok.