Rüzgar Sörfü Nedir? Nasıl Başlanır?

Rüzgarla Dans:

Rüzgar sörfü (windsurf), sınırları zorlayarak kişisel mücadeleyi eğlenceye dönüştüren ekstrem bir su sporudur. Sörf ve yelken sporunun bir nevi kesişimini oluşturmaktadır. Diğer yelken sporlarından farklı olarak su ile sürtünmenin az olması sebebiyle yüksek hızlara ulaşabilmektedir. Suyun üzerinde uçuyormuşçasına hız yapmak, doğayla baş başa kalıp deniz ve rüzgarla dans etmek istiyorsanız doğru yerdesiniz! Üstelik öğrenmesi hiç de zor değil. Bu yazımızda vereceğimiz tavsiyeler ile bu sporu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Gelin rüzgar sörfünü daha yakından inceleyelim.

Rüzgar Sörfü Nedir?

Rüzgar sörfü, yelken ve sörf tahtası ile yapılan, rüzgarın gücünü kullanarak ilerleme prensibi olan bireysel bir yelken branşıdır. Gücün yanında teknik ve becerinin de önemli olduğu bir spordur. Her ne kadar dalga sörfüne benzese de gücünü dalgadan değil rüzgardan aldığı için yelkencilikle daha yakından uyumludur. Yelkenli teknenin basitleştirilmiş hali gibi düşünebiliriz: Tekneyi kontrol etmek için dümen, teknenin yelkenini kontrol etmek için de ana yelken iskotası kullanılır. Halbuki rüzgar sörfünde kontrol sporcunun bedeniyle direkt olarak sağlanır. Bu sporda ilerledikçe adeta malzemeniz ile bütünleşirsiniz.


Kullanılan Temel Ekipmanlar

Yelken (Sail): Yelken, üzerindeki rüzgar akışı ile sörf tahtasının ilerlemesini sağlayan temel ekipmandır. Yelkenin boyutu genel olarak 2 ila 12 metrekare arasındadır. Hangi büyüklükte yelkeni kullanacağınız, bu spordaki seviyeniz, fiziksel özellikleriniz ve rüzgara bağlıdır. Başlangıç seviyesinde yelkeni daha rahat kaldırabilmek ve kolay kontrol sağlamak açısından küçük ve yumuşak yelken kullanılır. İleri seviye yelkenlerde ise balen adı verilen çubuklar bulunur. Balen yardımı ile yelken gerilir ve rüzgarla yelken arasında bir akış sağlanır.

Sörf Tahtası (Board): Suyun üzerinde durmanızı sağlayan ekipmandır. Arka alt kısmında fin adında sörf tahtasının düz gitmesini sağlayan, yana kaymasını önleyen parça bulunur.Sörf tahtaları genel olarak 80-300 lt. hacim arasındadır. Sporcunun fiziksel özellikleri, kullandığı sörf tahtasının kaç lt. olacağını etkiler.

Başlangıç seviye sörf tahtası: Geniş ve hacimlidirler. Bu sebeple üzerinde durmak diğer sörf tahtalarına göre daha kolaydır. Sürüklenmeyi engellemek amacıyla salma sistemi bulunur. 

İleri seviye sörf tahtası: Manevra kabiliyetini daha iyi sağlamak için düşük hacimlidirler. Sörf tahtasının üzerinde iki çift ayaklık bulunur. Hızlanmaya başlayınca ayaklar, ayaklıklara takılır. Böylece sörf tahtasının stabil gitmesi sağlanır ve sürat korunur. İleri seviye rüzgar sörfünde finin boyutunu rüzgara göre seçmek, yaptığınız sörfün kalitesini artıracaktır.

Mafsal (Base): Sörf tahtası ve yelkenin bağlantısını sağlayan aparattır. Sörf tahtası mafsal aracılığıyla yelken direğine bağlanır.

•Bumba (Boom): Sörf yaparken eller ile tutulan ekipmandır. Yelkene bağlanır. Başlangıç seviyesinde alacağınız rüzgarı ve gideceğiniz yönü belirlemenizi sağlar.

•Direk (Mast): Bir veya iki parçadan oluşan, yelkenin dik durmasını sağlayan parçadır. İleri seviye rüzgar sörfünde direğin hafif ve esnek olması önemlidir. Bunu sağladığı için karbon oranı yüksek direkler tercih edilir.  

Start İpi (Uphaul Rope): Yelkeni sudan kaldırmayı sağlayan, direk ve bumbaya takılan iptir. 

 •Trapez: Bele bağlanan trapez ve seat trapez olarak iki çeşidi vardır. Vücut ağırlığı ile yelkeni stabil tutmak için kullanılır. Böylece tüm ağırlık kollarınızda olmaz. Başlangıç seviyesi tamamlandıktan sonra trapez takılmaya başlanır. 

Rüzgar Sörfüne Nasıl Başlanır?

Yenifoça, 2020 📷: Eda Nizam

Rüzgar sörfüne sıfırdan başlıyorsanız ilk olarak rüzgar sörfü eğitimi veren yetkili bir merkeze gidip ders almak en mantıklısı olacaktır. Eğitime giderken mayonuz ve havlunuzu götürmeniz yeterlidir. Ekipmanlar eğitim aldığınız yer tarafından sağlanır. Öğrenilirken kullanılan malzeme ile ilerlemeye başladıkça kullanılan malzeme farklıdır. Eğitime başladığınızda yukarıda da belirttiğimiz gibi küçük yelken, salmalı büyük sörf tahtası ile eğitim verilir ve bu malzemeler eğitim için tasarlanan başlangıç sınıfı malzemelerdir. Rüzgar sörfünde kendinizi geliştirdikçe yelkeniniz büyür, sörf tahtanız küçülür. Dolayısıyla başlangıçta kendi malzemenizi satın almak istiyorsanız size vereceğimiz en önemli tavsiye, başlar başlamaz kendi malzemenizi almak yerine bir merkezde eğitim alıp ve pratik yapıp, rüzgar sörfünde belli seviyeye ulaştıktan sonra malzeme satın almak olacaktır.

Rüzgar sörfü, doğru eğitimle öğrenmesi oldukça kolay bir spordur. Başlangıç seviyesinde kendi başınıza gidip dönebilecek seviyeye gelmeniz, 3-8 saatlik bir eğitimle mümkün olmaktadır. Sonrasında adım adım ileri sörf tekniklerini öğrenip suda pratik yaparak hızlı giden sörfçülerden biri olabilirsiniz. Başlangıç eğitimini tamamladıktan sonra ilk olarak sizi bekleyen şey trapezdir. Genelde trapez pratiği yapılırken sporcu plane olmaya başlar. Plane olmak, sörf tahtasının suyla sürtünmesinin en az düzeyde olduğu zamanı ifade eder. Hız kazanıldığını anlatmaya yarayan bir terimdir. Ayaklık takmak da plane olmanızı sağlayan/koruyan bir unsurdur.  

Asya Varıcıoğlu. 📷: Tevfik Göktepe

Rüzgar Sörfünün Belli Bir Yaşı Var Mıdır?

Rüzgar sörfü yapmanın bir yaşı yoktur. 7’den 70’e sağlıklı her birey bu sporu yapabilir. Özgürlüğü tatmak, saçınızda rüzgarla doğayı hissetmek istiyorsanız ve güvenlik açısından suyun üzerinde kalabilecek kadar yüzme biliyorsanız rüzgar sörfü uzağınızda değil. Aynı zamanda gerekli önlemleri alıp, tekniği doğru öğrenildiği sürece tehlikeli olmaktan da çıkan bir spor.

Nerede ve Ne Zaman Yapılır?

Rüzgar sörfü yılın dört mevsimi yapılabilmekle birlikte öğrenmek için en güzel zaman bahar ve yaz aylarıdır. İklim şartlarının elverdiği, suyun ve ideal rüzgarın olduğu her yerde rüzgar sörfü yapılabilir. Ancak belirtmemiz gerekir ki sıfırdan başlıyorsanız suya çıktığınızda sizi takip eden birinin ve kurtarma botu gibi güvenlik ekipmanlarının olması her zaman avantajlıdır. Ülkemizde gittikçe yaygınlaşan rüzgar sörfünü yapabileceğiniz birbirinden güzel yerler bulunmaktadır. Alaçatı, Urla, Yenifoça, Datça, Bodrum, Gökçeada, Antalya rüzgar sörfü yapabileceğiniz başlıca yerlerdir. Aynı zamanda bu sporu öğrenmek için mutlaka güneye gitmenize gerek yok. İstanbul’da da rüzgar sörfü öğrenebileceğiniz birçok sörf okulu bulunmakta. 

Atakan Sönmez. 📷: Tevfik Göktepe

Umarız ki bu yazı sizler için faydalı olmuştur. Çok yakında rüzgar sörfü teknik detayları, keşfedebileceğiniz spotlar ve daha fazlası Macerita’da!