İklim Krizini Daha İyi Anlamanızı Sağlayacak Belgeseller

İklim değişikliğinin etkilerini bugünlerde artık somut bir şekilde günlük hayatımızda hissediyoruz. Dünya Meteoroloji Örgütü, 2019 yılı sonu itibarıyla biten 10 yılın dünya tarihinin en sıcak 10 yılı olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı. 

Doğu Afrika’da ortalamanın üzerindeki şiddette yağmurlar ve seller görülürken güneydoğu Asya ve Avustralya’da ortalamanın üstünde giderek tehlikeli hale gelen sıcaklıklar görülüyor, kuraklık yaşanıyor. Buzulların erimesi ve yükselen su seviyeleriyle bazı şehirlerin önümüzdeki dönemde sular altında kalacağı konuşulurken, yaşam alanları daralan hayvanlar gerekli beslenme imkanlarına erişemedikleri için nesilleri tükenme tehlikesiyle karşılaşıyor. 

→ İlginizi çekebilir: Dünya Doğa Koruma Günü: İklim Değişikliği 

Ülkemizin de içerisinde yer aldığı Akdeniz Havzası, küresel iklim değişikliğine karşı yerkürenin en hassas bölgelerinden birisi olarak görülüyor. Bugün artık inkar edilemez bir gerçek olan iklim krizi hakkında bilinçli olmak ve kendi üzerimize düşen ölçüde aksiyona geçmek gerekiyor.

→ İlginizi çekebilir: Dünya Doğa Koruma Günü: Bizler Ne Yapabiliriz? 

Bu konuda farkındalık kazanmamızı ve çarpıcı gerçeklerle yüzleşmemizi sağlayan belgeselleri derledik:

A Life on Our Planet (2020)

Bu belgesel film, doğanın güzelliğini ve kırılganlığını ortaya sunan birçok belgesel filmin sesi olan David Attenborough’nun iklim krizine olan şahitlik ifadesidir. 94 yaşında olan David Attenborough, kendi yaşadığı tarihler boyunca doğanın insan etkisiyle nasıl değiştiğini ve iklim krizinin büründüğü aciliyeti, bu filmde bizlere gözler önüne seriyor. İklim krizi, Dünya üzerinde canlı hayatını etkilemekle birlikte, insanların ve gelecek nesillerin hayatlarını tehlikeye atan bir boyuta ulaşmıştır. 

Filmde, iklim krizinin ulaştığı boyut yıllar üzerinden anlatılmaktadır. İklim krizinin etkilerini azaltmak adına harekete geçmek için çok az vaktimiz kaldığının altını çizen Attenborough, bu kriz engellenmezse bizleri nelerin beklediğini anlatıyor. Bu körizin önlenebileceğini de vurgulayarak biz insanların da doğa ve Dünya için neler yapabileceğimizi bizlere sunuyor. 

İklim değişikliğinin etkilerinin ve Dünya’nın karşı karşıya kaldığı bu tehlikenin ciddiyet ve aciliyetini öğrenmek ve harekete geçmek için bu belgesel film kesinlikle izlenmesi gerekenler arasında yer alıyor. 

Belgesele Netflix’ten ulaşabilirsiniz.

İklim Meselesi (2017)

National Geographic Türkiye yapımı, ‘İklim Meselesi’  iklim değişikliğinin birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu topraklarındaki etkilerini inceleyen üç bölümlük bir belgesel. 

Ezgi Mola, Halit Ergenç, Ozan Güven, Serenay Sarıkaya gibi isimlerin anlatıcılığında fosil yakıtlar, hidroelektrik santraller, kuraklık ve göç gibi çeşitli konular ve iklim değişikliğinin etkilerini sınırlayabilecek olası çözümler sade ve anlaşılabilir bir dille konu ediliyor.

Bu belgesel serisi ile Konya’dan Zonguldak’a oradan İstanbul’a iklim değişikliğinin yerel halkın günlük hayatı ve doğa üzerindeki etkilerine tanıklık ediyoruz. İklim krizinin Türkiye’deki durumunu anlamak adına bu belgesel dizisini izlemenizi kesinlikle tavsiye ederiz.

Belgeseli buradan izleyebilirsiniz. 

Before the Flood (2016)

Oyunculuk kariyeri kadar iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmak için yaptıklarıyla da tanınan Leonardo Dicaprio’nun hem yapımcılığını hem de anlatıcılığını yaptığı bu belgesel, dünyanın dört bir yanından örneklerle iklim krizinin boyutlarını ve ciddiyetini gözler önüne seriyor ve sürdürülebilir bir gelecek için olası çözümler üzerinde duruyor.

Bu belgeselde hızlı sıcaklık artışları, fosil yakıtlar, eriyen buzullar, yanan ormanlar, sanayi şirketlerinin iklim üzerindeki etkileri hakkında çarpıcı gerçeklerle karşılaşıyor, aynı zamanda Paris İklim Anlaşması sürecine tanıklık ediyoruz.

Chasing Ice  (2012)

Chasing Ice, National Geographic fotoğrafçısı James Balog’un  iklim değişikliği ve buzulların erimesi adına oldukça önemli veriler toplanmasına yardımcı olan ‘Extreme Ice Survey’ projesini takip eden bir belgesel ve iklim değişikliğine buzullar odağında bilimsel ve görsel veri sağlayan oldukça önemli bir yapım. 

Üç yıllığına İzlanda, Grönland, Alaska gibi Kuzey Kutbu’na yakın noktalara sürekli fotoğraf çeken kameralar yerleştiren ve küresel ısınma ile ilgili görsel kanıtlar elde eden bu proje, durumun ciddiyetini ve geri dönülemez eşiği çoktan geçmiş olduğumuzu gözler önüne seriyor.

11th Hour (2007)

11. Saat belgeseli dünyanın ve ekosistemin karşı karşıya olduğu problemleri, insanoğlunun yarattığı büyük felaketi, uzman görüşlerine yer vererek gözler önüne seriyor ve ekosisteminin çöküşüne sürdürülebilir bir gelecek için çözüm yolları arıyor. Leonardo Dicaprio, filmin yapımcıları arasında ve aynı zamanda filmin anlatıcılığı rolünü üstleniyor.

Film, eski Sovyetler Birliği başbakanı Mikhail Gorbachev, bilim adamı Stephen Hawking, David Suzuki gibi 50’ye yakın uzman, bilim adamı, düşünür ve liderle gerçekleştirilen görüşmelere yer vererek, gezegenimizin karşı karşıya olduğu en önemli sorunlar üzerine tartışıyor.

An Inconvenient Truth (2006)

Uygunsuz Gerçek, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore'un, vatandaşları kapsamlı bir slayt gösterisiyle küresel ısınma konusunda eğitmeyi amaçlayan kampanyasını konu alan bir belgesel. Al Gore, Amerika sınırlarını aşarak dünyanın çeşitli yerlerinde iklim değişikliğinin gerçekliğini bilinçlendirme çabası içinde konferanslar düzenlemiştir. Sade ve anlaşılabilir bir dille ama aynı zamanda profesyonelce hazırlanmış bir sunum eşliğinde küresel ısınmanın sarsıcı yönlerine ışık tutuyor. 

Filmin isminden de anlayabileceğimiz üzere, “Uygunsuz Gerçek” bizlerin iklim değişikliğinin önüne geçebilmemiz için hayatımızdaki kimi düşüncelerimizi ve davranışlarımızı değiştirmemize de davet ediyor. 

Uygunsuz Gerçek filmi 2006 yılında, biri En İyi Belgesel Film biri de En İyi Özgün Müzik olmak üzere iki Oscar kazandı.

An Inconvenient Sequel:Truth to Power (2017)

10 yıl aradan sonra gelen ve An Inconvenient Truth’un devam niteliği olan belgesel bu sefer dünyanın dört bir yanından örneklerle günümüz sorunlarına odaklanmaya devam ediyor. Al Gore’un küresel çaba içerisinde, diğer ülke liderlerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapması gerektiğini vurguladığı sürecin gelişimini izliyoruz. 

BONUS :

2040 (2019)

Yönetmen Damon Gameau, gezegenimizi geliştirmek için elimizde olan mevcut çözümleri hızlıca ve etkin bir şekilde uygulamaya başlarsak, 2040 yılında geleceğin nasıl olabileceğini keşfetmek için bir yolculuğa çıkıyor. 4 yaşındaki kızına görsel bir mektup olarak tasarladığı belgeselde Gameau, geleneksel belgesel ögelerini dramatik görüntüler ve görsel efektlerle harmanlayarak, kızı ve gezegenimiz için bir vizyon yaratıyor. 

Bu belgeseli ise çocuklarınızla izlemenizi tavsiye ederiz. 

Şimdi harekete geçmenin tam zamanı diyor ve iyi seyirler diliyoruz!


Ne yazık ki hiç fotoğraf yok.