Verçenik

Şehir

Rize

İrtifa

3711 m

Fiziksel Zorluk

Orta

Teknik Zorluk

Zor

Dağ Türü

Kıvrımlı Dağ

Tırmanış Süresi

2-3 gün

Fotoğraf Galerisi
Ne yazık ki henüz fotoğraf yok, takipte kal!
Dağ ile İlgili

Verçenik Dağı, Doğu Karadeniz Dağları’nda yer alan Kaçkarlar sıradağlarının zirvelerinden biridir. 3711 metre yüksekliğindedir ve Kaçkarlar’daki en yüksek ikinci zirvedir. Bozulmuş granit ve gnays’tan oluşan Kaçkarlar, Türkiye’nin kıvrım dağları arasında yer alır. Verçenik, teknik bir dağdır ve Türkiye’nin en zorlu klasik rotalarından birine sahiptir. Kışın zirvesine ulaşmak neredeyse imkansızdır çünkü dağa yaklaşım çok zorludur. Yaz tırmanışının kimi teknik etapları ise oldukça zorlayıcıdır.

Dağa Tırmanış

Verçenik’in klasik rotası dağın güneybatı yüzünde yer alır. Verçenik’i oluşturan kayalar gnays türü olduğundan, zemin büyük taşlardan oluşur. Rotası çok belirgin değildir ancak kimi noktalarında yol gösterici babalar bulunur. Klasik rotasının zeminini daha sonra kulvar etabı takip eder ve bu teknik etap baca tırmanışı içerir. Baca tırmanışının 3+, 4- derecelerinde zorluğu vardır. Tırmanış etaplarının çıkış ve inişi için kesinlikle ip kullanılmalıdır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler & Malzemeler

Bu zirvenin tırmanışı için kask, sikke, çekiç, emniyet aleti ve ip mutlaka gerekli olan teknik malzemelerdir. Klasik rotada taş düşme riski çok fazladır çünkü teknik etabının çürük bir yapısı vardır. Bu dağa tırmanış teknik dağcılık bilgisi gerektirir ve ancak deneyimli kişiler tırmanmalıdır.

Acil Durum Numaraları

Eğer operatörünüz Turkcell ise, 7777 veya 2222'ye NEREDEYIM veya ACIL yazarsanız cep telefonunuza bulunduğunuz bölge, coğrafi konumunuz, size en yakın polis ve sağlık birimleri ve mesafesi ayrıca acil durum numaraları mesaj olarak gelir. Faaliyete başlamadan önce bu numaraları kaydetmek önemlidir.

İklim
Doğu Anadolu ve Karadeniz arasında yer alan bu dağ, Karadeniz’in tüm dağları gibi yağış ve rüzgara çok açıktır. Verçenik’te Eylül aynının ortaları ve sonuna doğru kar yağışı başlar. Temmuz ayına kadar da kar dağa hakim olmaya devam eder. Tırmanış için en iyi mevsimi, Temmuz ortası ve Eylül başlarıdır. Dağın bu dönemde karsız olma olasılığı çok yüksektir. Yağış ise bölgeye her zaman hakimdir. Bundan ötürü, Kaçkarlar’dayken hava durumu her zaman çok iyi takip edilmelidir. Bu dağın bir diğer zorluğu da sistir. Ani çöken sisler, en iyi mevsim olan yaz aylarında bile gözlemlenebilir.
malzeme ikonu

Ekipman

Kıyafet
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Kamp
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Teknik
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ulaşım

Verçenik Dağı’nın klasik rotasına ulaşmak için ilk olarak en yakın havalimanı Trabzon Havalimanı’na varılmalıdır. Havalimanından Havaş’a binip Ardeşen’e ilçesine varılmalıdır. Buraya ulaştıktan sonra Çamlıhemşin dolmuşlarına binilir. Çamlıhemşin’den sonra ise ulaşılması gereken yer Verçenik Yaylası’dır. Oraya giden bir toplu taşıma bulunmadığından Verçenik Yaylası’na ulaşmak için Çamlıhemşin’den araç kiralamak bir seçenek olabilir ve bu iki nokta arasındaki mesafe 48 km’dir. Çamlıhemşin’den Verçenik Yayla’ya ulaşmak adına geçilen noktaları sıralamak gerekirse bunlar sırasıyla; Zil Kale, Çat köyü, Kaleibala Köyü, Orta Yayla ve Verçenik Yaylası’dır. Çat Köy’den sonraki yol oldukça zorludur ve buradan her araç geçemeyebilir. Verçenik Yayla’ya ulaşıldıktan sonra herhangi bir pansiyon veya bakkal yoktur. Verçenik Yayla’dan sonra ise Kapıgöller kamp alanına 2.5 km’lik bir yürüyüş gerekir. Bu yürüyüş ise ortalama 1.5-2 saat sürer.

Araç kiralama firmaları:

Avis

Budget

Konaklama

Oteller

Ayderoom (₺₺₺)
İletişim : 0 (464) 657 21 40

Taş Mektep Hotel (₺₺₺)
İletişim: 0 (464) 651 7010

Yamantürk Öğretmenevi (₺₺₺)
İletişim: 0 (464) 651 70 07

Gito Konak Otel (₺₺)
İletişim: 0 (543) 488 00 53

Ladin Dağ Evi (₺₺)
İletişim: 0 (537) 221 61 86

Pansiyon

Cancık Pansiyon (₺₺)
İletişim: 0 (464) 654 41 20

Çamlıhemşin Ada Pansiyon (₺₺)
İletişim: 0 (464) 653 30 70

Kamp Alanları

Verçenik Yaylası’na ulaşıldıktan sonra 2.5 km’lik bir yürüyüş ile Kapıgöller kamp alanına ulaşılır.Burada her daim su bulunur, göl kenarındadır ve Türkiye’nin en güzel ana kamp alanlarından biri denilebilir. Buradan Verçenik Dağı’na yapılacak olan tırmanış gidiş geliş olmak üzere yaklaşık 5.5 km’dir. Yazın bu rota üzerinde su olmayabilir. Bu nedenle su, tüm tırmanış süresi hesaba katılarak kamp alanından götürülmelidir. Bu kamp alanında telefon çekmez ancak Verçenik zirvesine çıkıldığında çekmektedir.

(₺₺₺₺) 700 ve üstü
(₺₺₺) 300-700
(₺₺) 50-300
(₺) 0-50

Rehber