İstanbul Yakınlarında Kamp Yapılacak Yerler: Karagöl Yaylası

3. Bölüm

Karagöl Yaylası, Sakarya’nın Taraklı ilçesine bağlı, İstanbul’un merkez ilçelerine 200-220 km mesafede ve 3 saatin altında ulaşabileceğiniz, yolları her türlü araca uygun ve aynı zamanda kamp alanı olarak da tercih edilen bir yayla. Bu yayla içerisinde göl ve içerisinde kaybolabileceğiniz orman yolları var. Bir de tüm bunlara ek olarak burada, alışveriş yapabileceğiniz noktalar ve belki de kimileri için önemli bir detay olarak bu yaylada tuvalet de mevcut! 

Köpeklerimle beraber yine bir hafta sonu kaçamağı için gittiğim Karagöl Yaylası’na, @copsuzdunyaofficial kurucuları arkadaşlarım tarafından davet edildim. Genellikle bir insan ve iki köpek olarak yaptığım kamplarıma bazen yakın arkadaşlarım dahil oluyordu ve sayımız 3’ü, 4’ü geçmiyordu. 

Bu sefer biraz farklı bir deneyim için yola çıkacaktım. Evvelinde kurulmuş olan Whatsapp grubunu da incelediğimde, bu kampın Çöpsüz Dünya ve Overland Anatolia kurucularının kendi çevrelerini davet ettikleri bir kamp etkinliği olduğunu anladım ve benzer düşüncelere sahip insanlarla tanışacağımı düşündüğüm için hafta boyunca heyecanla bu etkinliği bekledim.

karagolyaylasi yayla yol

Karagöl Yaylası’na Ulaşım

Planlarımda grubun aksine, cumartesi sabah yerine bir gece önceden toplamda iki gece kamp yapacak şekilde, cuma akşamüstü yola çıkmak vardı. Fakat, aracımı yeni değiştirmiş, home office çalıştığım işime de yeni başlamış olduğum için hazırlıklarım cuma gününe yetişmedi ve ben de herkes gibi cumartesi sabahtan Sakarya yollarına koyuldum.

Hafta sonu gezime, merak ettiğim ve yeni açılan Kuzey Marmara Otoyolu’nun Gebze-İzmit bölümü üzerinden başladım. Şanssız bir şekilde İzmit, Kartepe civarlarında benzin doldurmak için girdiğim ve arabamı durdurduğum benzinlikte yakıt takviyem sonrası arabam çalışmadı ve yolda kaldım. 

Kısa bir araştırma ve biraz da şans sonrası iyi bir elektrik ustası bularak aküye takviye yapıp ustanın garajına, yaklaşık 2-3 km uzaklığa gittim. Arabamı tamir ettirmekle geçirdiğim zamanın, kamp alanına zifiri karanlıkta varmam ile sonuçlanacağını hiç aklıma getirmemiştim.

Güneşi batırarak Sakarya il sınırlarına girdim ve son bir benzin takviyesi daha yapacak iken market alışverişi/hazırlığı yapmadığımı hatırladım ve mecburen ters istikamette kalan ilçe merkezine giderek bu eksiklerimi giderdim. Havanın artık zifiri karanlığa döndüğü anlarda yaylaya doğru tırmanışa geçtim.

Karagöl Yaylası’nın yolu köy merkezinden sonra toprak bir yol olarak devam ediyor, fakat iyi bir mevsimde, eğer aşırı bir yağış ve çamur yoksa, her türlü araca da uygun, gitmesi kolay bir yol. Yaylaya vardığımda kamptaki arkadaşlar karanlıktan farlarımı gördüler ve çok güçlü el fenerleriyle uzak da bir noktadan bana işaretler yaparak gelmem gereken yolu çizdiler. 

karagolyaylasi araba cadir sabah gundogumu

Karagöl Yaylası’nda Kampa Varış

Arabamı park edip kampa yerleştiğimde saat akşam 8 ya da 9 idi. Dev bir kamp ateşinde yapılmış mangalı çoktan kaçırmış fakat bana ayrılan yemeği de bir güzel yiyebilmiştim. Ekibimiz toplam 8 araçtan oluşuyordu; biri karavan, biri küçük otomobil olmak üzere, ben dahil 6 arazi aracıydı. 

Karagöl Yaylası’nda Soğuk Bir Gece

Kar kampını çok deneyimlemek istediğim için soğuk bir Kasım akşamında yaptığım Karagöl Yaylası Kampı benim için kısa ama güzel bir deneyim oldu.

Arkadaşlardan öğrendiğim kadarıyla birkaç kişi farklı cihazlarla, farklı zamanlarda havayı +4 ve -2 derece arasında ölçmüştü. Daha gece yarısı olmadan çadırlarımız da çiy vardı ve çadırlarımız nemliydi. 

Ben 3 mevsim Hannah Tycoon 2 Comfort çadırım ve Decathlondan almış olduğum 5 Derece konfor seviyesi sunan uyku tulumumla “idare eder” diyebileceğim bir gece geçirdim. 

Alpinist’ten yapacağın tüm alışverişlerde “kesfetmekdahakolay” kodunu kullanarak anında Macerita’ya özel %15 indirimden yararlanabilirsin! 

Hazırlıklı olduğum ve sahip olduğuma şanslı olduğum malzemeler:

  • Under Armour en üst derece soğuk için tasarlanmış alt-üst içlik 
  • Normal çorap üstüne kar/kayak çorabı 
  • İçliğin üstüne oduncu gömlek + polar 
  • 2 köpeğimle yan yana uyuduk

Eksik olduğum taraflar:

  • Mevsime uygun bir çadır ve uyku tulumuna sahip değildim.
  • Montumu çadırda sanıyordum fakat arabadaymış ve almaya üşendim: Montum olsaydı, onu da üzerime yorgan niyetine alabilirdim.
  • Bu kampa eldivensiz gitmiştim...

Çadıra ve uyku tulumuna girmemle beraber çok konforlu bir gece geçirmeyeceğimi anlamıştım. Geçtiğimiz gezilerimden birinde matımı kaybettiğimden, bu geceyi kalitesiz bir yoga matı üzerinde geçiriyordum. Bir aşamada çadırın içerisinde beremi de kaybedince soğuk bana karşı bir avantaj kazandı. İnat edip uyumaya çalışsam da gecenin beresiz geçmeyeceğini anladım ve kısa bir arama sonucunda bereyi köpeğim Logar’ın altında buldum.

Gece donmadım fakat serin bir geceydi. Şanssızlığım da beni yalnız bırakmadı ki gece 3 sularında küçük bir tuvalet ihtiyacı için uyanmak ve çadırdan çıkmak durumunda kaldım. 

Sabah çadırımdan çıktım ve benden daha önce uyanmış arkadaşlarla beraber yakmış oldukları kamp ateşinde kendimi ısıtmaya çalıştım. Güne arabada unutmuş olduğum montumu da giyerek başladım. Kısa bir yürüyüş, köpeklerimin gölde yüzmesi, biraz da fotoğraf/video çekimi sonrasında kahvaltı hazırlıklarına giriştik ve ben yediğim fıstık ezmesi ve çeşit çeşit balların etkisiyle ısınmaya başlayarak her 10 dakikada bir üzerimdeki katmanları çıkararak en sonunda güneşin de etkisiyle tişört ile etrafta dolaşıyordum.

kopek gol yuzmek karagol yaylasi
Arif ve Logar

Kampta gerçekten sonradan da irtibat halinde kalacağım, çok keyifli arkadaşlıklar kurdum. Hepimizin bu kampa katılmamızın da ortak ve çok önemli bir sebebi vardı: Gönüllü çöp toplamak ve farkındalık yaratmak! 

Çöpsüz Dünya 

Çöpsüz Dünya ekibinin bize verdiği malzemelerle öğle yemeği öncesi herkes etrafa dağıldı ve çöp toplamaya başladı. Hayatımda gerçekten gururla yaptığım aktivitelerden biriydi. Ben kendim tahminimce 8-10 kg çöp topladım ve bu deneyimimi  bir video çekip farkındalık mesajları vermeye karar verdim. 

copler

Öğle yemeğimizi de yedikten sonra herkes çadırlarını ve malzemelerini toparlamaya başladı. 8 araç peş peşe kamp alanından çıktık ve yaylanın girişindeki uzun bir yolda arabalarımızı art arda park ederek bir hatıra fotoğrafı çekildik. 

Özetle Karagöl Yaylası;

  • Giriş ücreti: 20-25 TL
  • Çadır ve karavan kampına uygun
  • Çam, meşe, ve gürgen ağaçlarıyla çevrili yayla, ciğerlerinizi oksijenle dolduruyor
  • Alan çok geniş ve yürüyüş için ideal
  • Tuvalet mevcut

Umarız siz de bu yaylada keyifli bir kamp deneyimi yaşarsınız. İstanbul yakınlarında ziyaret edilebilecek diğer kamp alanlarını merak ediyorsanız, aşağıdaki yazılara da göz atmayı unutmayın!

İstanbul Yakınlarında Kamp Yapılacak Yerler: Balıklı ve Pürenli Yaylaları

İstanbul Yakınlarında Kamp Yapılacak Yerler: Bozcaarmut Göleti


Ne yazık ki hiç fotoğraf yok.