Türkiye’de Highline ve Slackline: Nasıl Başlarım? Turkish Highline Carnival Nedir?

Riverside’da nehrin azgın sesi eşliğinde, rüzgar suratımı yalarken, ayağımın altında 2.5 cm genişliğinde bir perlon dışında başka hiçbir şey yok. Highline’ın üzerinde tek başımayım. Dengede kalmak için çaba sarf etmek dışında, o anda, hayatta başka hiçbir şey pek de önemli değil. Fazladan harcanan enerji yok. Kollar gevşek, üst beden rahat. Bacaklar ve dizler sürekli hareket halinde, dengeyi sağlamak için çabalıyor. Perlonun salınımıyla uyum içinde kaldıkça daha da rahatlıyorsun. Normalde nefes alıp verdiğin gibi nefes alıyorsun. Kimi zaman neden burada olduğunu sorguluyorsun. Cevap, fazla kişisel ve içsel olabileceği gibi yapabiliyor olmak da cevap olarak kabul edilebilir. “Çünkü yapabiliyorum!”

deniz birtan ergün slackline macerita
Deniz Birtan Ergün. Riverside. Highline üzerinde.

Highline, iki yüksek nokta arasına kurulmuş, dinamik, gevşek bir sistemdir. Kendisi kadar ismi de alışılmışın dışında bir spor olan highline’ı tanımlamaya başlamadan önce, ilk olarak slackline’ın ne olduğunu bir kez daha hatırlayalım. Slackline, dengede kalmanın farklı bir hali olarak  iki ağacın arasına gerilmiş, ince ve gevşek bir hattın üzerinde dengede kalma temeline dayanan bir spordur. Slackline genellikle 15 veya 25 metre uzunluğundaki bir perlonun iki ağacın arasına gerilmesiyle kurulur ve yerden çok da yüksek değildir. Peki ya highline?

Highline nedir?

Her ne kadar isminden anlaşılsa da slackline’ın yüksekte yapılanı demek, highline’ı basite indirgemek olur. Hissiyatı, kurulumu, güvenlik önlemleri bile highline’ı bu tanımın çok ötesine götürüyor. Evet, 1 inç genişliğindeki bir perlonun üzerinde dengede kalmaya çalışıyoruz ama güvenlik sebebiyle yürüdüğümüz perlonun altında bir yedek perlon daha var. Gergin olan ipe bir şey olması halinde ikinci ip esneyerek düşüşü yumuşatacak ve sporcuyu kazadan en az hasarla kurtaracaktır. Bu bakış açısıyla highline sistemindeki tüm ekipmanlar yedekleriyle sisteme dahil ediliyor ve bu yedekli sistemde beraberinde bir ağırlık getiriyor. Parkta kurduğumuz slackline’lara göre de daha az tansiyona sahip olduğundan, highline üzerindeyken karşılaştığınız deneyim daha önce eşine rastlamadığımız yeni bir his oluyor.

Highline’ın, slackline’dan bir diğer farkı da, highline hattı kurulurken sisteme dahil edilen emniyet ipi ve halkasıdır. Halkaya, dinamik ipin ucuyla açık sekizli, dinamik ipin diğer ucuyla da sporcunun kemerine bir açık sekizli atılıyor. 

deniz birtan ergün slackline highline macerita
Deniz Birtan Ergün. Highline öncesinde kemere atılan açık sekizli düğüm.

Perlona bağlı olan halka, böylece sporcuya da bağlı oluyor ve bu halka perlonda yürüyen sporcuyu her an takip ediyor.  Bu sayede de highline üzerinde yürüyen kişi düştüğünde, yalnızca küçük bir düşüş yaşıyor ve dinamik ip sayesinde perlonda asılı kalıyor.

Highline uyarıları:

Uyarı 1: Highline kurulumu için kullanılabilecek ekipmanlar highline standartları ile işaretlenmiş ekipmanlar olmalıdır.

Uyarı 2: Highline kurulumu sadece deneyimli, ISA rigging sertifikası sahibi kişilerce yapılabilir.    

Türkiye’de highline nasıl başladı?

Highline’a geçmeden önce Türkiye’de slackline sporunun nasıl başladığından bahsetmek gerekir. Türkiye’de günümüzde bile slackline ekipmanı bulmak zor iken, Cihan İlhanlı, Nuri Kayserilioğlu ve Yavuz Selim Şirinoğlu birbirlerinden habersiz bu spora ilgi duydular. 

Nuri Kayserilioğlu, dağcılık ve tırmanış ile ilgilendiği dönemde, eğitimi sebebiyle Avrupa’daydı ve bu sırada slackline ile tanıştı. Türkiye’ye döndüğünde kendisi gibi slackline yapan insanlar bulabilmek için Slackline Turkey grubunu kurdu. Aynı vakitte İstanbul’da slackline yapanları da bir araya getirebilmek için Slackline İstanbul grubunu kurmayı denedi ama başaramadı. Çünkü bu grup daha önceden birileri tarafından kurulmuştu. Nuri, şaşkınlıkla gruba dahil olup grubun kurucularıyla iletişime geçti. Grubun kurucuları ise Cihan İlhanlı ve Yavuz Selim Şirinoğlu’ydu.

Slackline İstanbul ve Slackline Turkey Facebook grupları yıllarca slackline yapan, yapmak isteyen kişilerin buluşma noktası oldu. Slackline İstanbul grubunun kemik kadrosu yıllar içerisinde büyüdü ve gelişti. Yurtdışından kendi ekipmanlarını satın alıp düzenledikleri etkinlikler ile grubun geri kalanının kullanımına açtılar. Paylaşımları, ekipmanla da sınırlı değildi, öğrendikleri bilgileri ve deneyimlerini de aynı açıklıkla paylaştılar.

Bir taraftan da, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli tırmanış bölgelerinden biri olan Geyikbayırı’nda bir karnaval düzenlenmeye başlandı. Tırmanışçı ve highline sporcusu olan  Raffael Thomele, Geyikbayırı’nda highline yapılabileceğini düşünerek bölgedeki yerel tırmanışçılara, highline yapmakla ilgili düşüncelerini açtı. Yereller, Slackline Turkey’nin çekirdek kadrosundan Can Şahin ve Nuri Kayserilioğlu ile Raffael Thomele’i bir araya getirdikten sonra, Geyikbayırı’nın ilk highline noktası olan 20 metrelik “Turkish Highlife” highline hattı açıldı. Raffael, Avrupa’daki slackline topluluğundan tanıdığı kişilerle görüşüp slackline üreticileri ile iletişime geçti ve sponsorluk bağlantılarını kurdu. Geyikbayırı, hali hazırda bir tırmanış bölgesi olduğu için zaten bölgede kamp alanları vardı ve yerel halk tırmanışa gelen yabancı tırmanıcılar sayesinde “farklı görünen” turistlere alışmıştı. 

Enis Duman. Highline
Enis Duman. Highline üzerinde.

Bu noktada artık ihtiyaç duyulan tek şey, festival için bir tarihin belirlenmesi, festivale bir isim verilmesi ve bunların anons edilmesiydi. Türkiye’de highline yapan kişi sayısı 5 bile olmadığı için bu dönemde festivalin tarihine karar verilirken gözetilen etmenler, Avrupa’dan gelecek olan katılımcıların ne zaman uygun olduğu ve Antalya’nın hava durumuydu. Avrupa’daki Karnaval Sezonunu’nun başlangıcı, okulların tatilde olduğu, Antalya’da hava sıcaklıklarının 20℃’nin üzerine çıktığı Şubat ayı, etkinlik için tarih olarak belirlenir ve ilk kez 2013 yılında Turkish Highline Carnival, yılın ilk highline festivali olarak Şubat sonu Mart başında düzenlenmeye başlar. 

Turkish Highline Carnival’da neler oluyor?

2020 yılı Şubat ayında 8.si düzenlenen karnaval, her yıl slackline, highline, tırmanış, juggling, yoga, acroyoga, kendama ile ilgilenen yüzlerce kişiyi buluşturuyor. Katılımcılar dünyanın 30’dan fazla ülkesinden geliyor. Almanya ve İsrail, yurtdışından en çok sporcunun geldiği ülkeler. Bunun yanısıra Türkiye'de de büyüyen bir slackline kitlesi var ve karnaval, bu kitlenin hem birbirleriyle hem de dünyanın en iyi slackline sporcuları ile tanışmasına vesile olup, birlikte highline yaparak bilgilerini paylaşmalarına aracı oluyor.

Geyikbayırı ve highline hatları

Geyikbayırı’nda tırmanış rotaları kamplara ne kadar yakınsa, highline noktaları da aynı şekilde yakın. En yakın highline noktası, 1 dakikalık yürüme mesafesiyle JoSiTo’nun arkasında bulunan Riverside sektöründedir. 19, 23, 23, 55 ve 61 metrelik 5 highline hattına erişim gerçekten de 1 dakika sürüyor. Bu uzunluklar artık highline’a başlamak için bile kısa kabul ediliyor. 6 yıl önce dünya rekorunun 200-300 metre olduğunu düşünürsek (erkeklerde 375 metre ile Alexander Schulz/ kadınlarda ise 223 metre ile Mia Noblet) o zamanlar bu hatlar başlangıç ve orta seviye olarak kabul ediliyordu. Ama bu artık işe yaramaz oldukları anlamına gelmiyor. Bütün civar ülkelerin ve Türkiye’nin başlangıç ve orta seviyedeki sporcuları bu bölgeyi antrenman için ziyaret ediyor. Karnavalın ruhu, bölgenin havası ve güzelliği, ihtişamı ve sektörlere olan yakınlığı sebebiyle Turkish Highline Carnival hala dünyanın en iyi highline buluşmalarından biri. 2020 yılına gelindiğinde 150- 200 metre arasında 3 hattın da bulunduğu 35’e yakın highline hattı bulunan Geyikbayırı’ndaki highline potansiyeli ise sonsuz. 

 Dünya rekorlarına daha yakından buradan bakabilirsin. 

Turkish Highline Carnival
Turkish Highline Carnival 2020. 📷: Sandler Anya

Karnavala ilk kez geldim highline deneyebilir miyim?

Güvenlik sebebiyle, gerekli şartları yerine getiremeyen karnaval katılımcılarının highline hatlarına çıkması, o şartları yerine getirdiğini karnaval sorumlularına gösterene kadar yasak. Kulağa üzücü geliyor ama bu hem onların hem de bizim geleceğimiz için önemli. Bu yüzden karnavala gelmeden önce birkaç hareketi çalışmış olmak, karnavalı daha dolu dolu geçirmeni garantileyecektir. Çünkü sıfırdan slackline öğrenmek için karnavalın bir haftalık süresi çok da yeterli olmayacaktır.

 Highline’a nasıl başlarım?

Bu işe nasıl mı başlanır? Yakınınızda bu sporu yapan biri varsa doğru adres o olacaktır. Çünkü bu sporun ruhu paylaşım üzerine kurulu. Bilgi, deneyim, paylaşım, hislerin paylaşımı. Güvenlik ve kurulumun zorluğu sebebiyle de yalnız başına olmamak en iyisi. Ayrıca eğlenceli de. Diğer yandan, kendi başına keşfetmesi zor detaylara sahip bir spor highline, birçok inceliği var. Bu inceliklerin arasında ise highline’a çıkmadan önce slackline üzerinde kimi hareketlerin yapılabiliyor olması gerekiyor. (Bu hareketlerin neler olduğundan bir sonraki yazıda bahsedeceğiz!) Tanıdığınız birinden tavsiye almak işi çok kolaylaştırıyor. Ama diyelim ki bu sporu yapan tanıdığınız hiç kimse yok. O zaman, sosyal medya ile civardan slackline yapan kişileri araştırabilirsin. Slackline İstanbul ve Slackline Turkey Facebook grupları yıllar içinde toplamda 3 binden fazla üyeye erişti. Facebook’ta bu gruplar üzerinden iletişim kurabilir, merak ettiklerini sorabilirsin. 2018 yılında İstanbul’da kurulan Slackline Derneği’nin, Slackline Turkey ekibi ile 2 haftada bir Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleştirdiği slackline buluşmalarına katılabilirsin. Bu buluşmalarda ekipman satın almaya gerek kalmadan Uluslararası Slackline Federasyonu’nun sertifikalı eğitmenleri ile ücretsiz olarak slackline ile tanışabilirsin. 

Emine Menekşe slackline macerita
Emine Menekşe. Slackline üzerinde

→ Korona virüs ve havaların soğumasıyla nedeniyle şu an 2 haftada bir slackline buluşmaları düzenlenemiyor. Ancak Slackline İstanbul grubuna katılarak gelişmelerden haberdar olabilirsin!

Ben ve tüm takım arkadaşlarım, bilgilerimizi paylaşmak için can atıyoruz. Karnaval, highline ve slackline yapılabilen bir yerken, sporu sıfırdan öğrenmenin de en iyi yerlerinden biri. Etrafta çok fazla yetkin kişi var, birilerini yakalayıp soru sormana gerek bile yok. Onlar yanına gelip sana zaten yardımcı olacaktır. Karnaval, highline odaklı olduğundan, highline yapamayan birisi için sıkıcı olacağını düşünmeyin. Highline dışında da yapabilecek onlarca şey var!

Bu yazıda slackline ve highline sporlarını tanıtmak ve Türkiye'de nerelerde, kimler tarafından yapıldığına dair bilgi vermek istedik. Umarız bu adrenalin dolu sporları sen de deneyebilirsin. Bu yazının sana ilham olması dileğiyle! 

Kapak Görseli

📷: Asude Deniz Demirci


Ne yazık ki hiç fotoğraf yok.