Karavan Kiralama ve Karavan Tatili Hakkında Merak Edilenler

“Jobs fill your pocket, adventures fill your soul.” sözünü bir yerlerde duymuş muydun? Türkçe’ye “İşiniz cebinizi, maceralar ise ruhunuzu doldurur.” olarak çevirebileceğimiz bu alıntı, aslında karavanda yaşayanlar başta olmak üzere tüm macera ve doğaseverler için oldukça anlamlı bir söz. Karavanla yolda olmak ise hem konfor alanımızdan ayrılmadan hem de doğanın ve maceranın tadını çıkararak bu felsefeyi anlayabileceğimiz bir seçenek olması açısından oldukça cezbedici. 

Karavan kiralama, karavanda tatil ve karavanda yaşam uzaktan bakıldığında soru işaretleri ile dolu konseptler olarak karşımıza çıkabilir. Bu yazıda, karavan ile maceraya atılmak konusundaki soru işaretlerini giderebilir, karavan kiralama esnasında dikkat etmen gereken noktaları öğrenebilir ve karavanda yaşam ile ilgili bilgiler edinebilirsin. Pandemi döneminde uzunca evde vakit geçirdiğimiz ve doğaya özlem duyduğumuz şu günlerde karavan kiralayarak güzel bir tatile çıkmaya ne dersin? 

Sana özel indirimlerle Macerita’dan karavan kiralamak için tıkla! 

Kiralık karavanlar kaç çeşittir? 

Kiralık karavanlar genelde çekme karavan ve motokaravan olarak ikiye ayrılırlar. Çekme karavanlar bir başka motorlu araç tarafından çekilerek götürülen karavan tipidir ve 750 kg üzeri olan çekme karavanlar ruhsata tabiidir. Kişi sayısına bağlı olarak (2-6 kişilik olabilmektedir) farklı büyüklükte olabilirler. Çekme karavanların içerisinde yine çeşidine bağlı olarak mutfak, duş, tuvalet, ocak, lavabo gibi her türlü imkan bulunmaktadır.

Burada, kiralanacak çekme karavanın büyüklüğü, karavanı çekecek olan aracın motor gücüne ve çekme kapasitesine göre tercih edilmelidir. Aksi halde, istenmeyen durumlarla karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle, çekme karavan kiralamadan önce aracının motor gücü konusunda yetkili birine danışılması gerekmektedir.

karavan kiralama kiralık karavan
📷: hotomobil

Motokaravan (campervan) ise,  bir yerden başka bir yere gidebilmek için ayrı bir motorlu araca ihtiyaç duymayan karavan tipidir. Bu araçlar genellikle çekme karavanlara göre daha büyük olabilmektedir. Bu nedenle klima başta olmak üzere, adeta minik bir ev gibi size birçok imkan sunmaktadırlar. Kısacası motokaravanlar, ev konforunu sunarak karavan tatilini daha rahat bir hale getirmektedir. Motokaravanlarda dikkat edilmesi gereken nokta ise, bu araçların yolcu kapasitesidir. Araç ruhsatında yer alan kişi sayısına uygun bir şekilde bu araçlarda seyahat edilmesi gerekmektedir. 

karavan kiralama kiralık karavan
📷: Aston Yao, Unsplash

Karavan hangi ehliyetle kullanılır?

Bu sorunun cevabı satın alınan veya kiralanan karavanın ağırlığına bağlı olarak değişmektedir. Motokaravan için B sınıfı ehliyet yeterli iken çekme karavan için ehliyet, aracın ağırlığına göre belirlenmektedir. Eğer çekme karavan 750 kg altında ise B sınıfı ehliyet ile bu araçlar kullanılabilmektedir. Ancak araç 750 kg’nin üzerinde ise römorklu araç sayılmaktadır ve bu tip araçları kullanmak isteyen kişilerin, ehliyet sınavına girerek buna uygun BE sınıfı ehliyet almaları gerekmektedir. 

Karavanda su ve elektrik var mıdır?

Bu soruyu cevaplamadan önce şunu söylemeliyiz ki kiralık karavan ile gidilebilecek kamp alanlarının çoğunda su ve elektrik imkanı mevcuttur. Ancak modern karavanların çoğunda güneş panelleri ve şarjlı aküler  bulunmaktadır. Karavandaki elektrik teçhizatı da güneş panelleri sayesinde depolanan enerjiyi elektrik enerjisine çevirmekte ve bu sayede karavan kullanıcılarının elektrik ihtiyacı karşılanmaktadır. Ayrıca karavanlardaki şarjlı aküler çoğunlukla kamp alanlarında şarj edilebilmektedir.

Su konusunda ise karavanda bulunan su tankları iş görmektedir. Bu su tankları genellikle 200 litre civarında hacme sahiptir ve karavanın temiz su ihtiyacı bu tanklar sayesinde karşılanmaktadır. Karavanlarda ayrıca bir atık su tankı bulunmakta ve karavan içindeki duş, tuvalet, lavabo gibi yerlerden akan atık sular bu tanklarda depolanmaktadır.

karavan kiralama kiralık karavan
📷:Tyler Lillico, Unsplash

Bu yazımızdaki amaç, karavan kiralamak veya satın almak isteyenler için giriş niteliğinde birkaç bilgi vermekti. Umarız ki bu yazı faydalı olmuş ve karavan ile yola çıkmak konusunda teşvik edici olabilmiştir. Çünkü görüldüğü üzere artık hem karavan kiralamak çok kolay, hem de modern karavanlar adeta minik birer ev gibi dekore edildiğinden oldukça konforlu seçenekler olarak karşımıza çıkıyorlar. 

Şimdilik daima yaptığımız gibi, kısaca doğa bilincinden bahsederek yazımızı sonlandıralım. Kiralanan karavan ile gidilecek her kamp alanında ve doğal bölgede iz bırakmamaya özen göstermek, doğaya saygılı olmak ve ziyaret edilen bölgenin kendine has, yazısız kurallarına uymak oldukça önemli. Ancak bu sayede karavan tatilini ve karavanda yaşamı sürdürülebilir kılabileceğimizi unutmamalıyız.

Karavan kiralama konusunda daha detaylı bilgi edinmek istiyor veya ilk defa karavan tatiline çıkacakların dikkat etmesi gereken konuları merak ediyorsan, Macerita’yı takipte kal! Hem bu konularda hem de karavanda yaşam konusunda detaylı blog yazılarımız yakında Macerita Blog sayfasında yer alacak.

Kapak fotoğrafı 📷:maceravekesif

Ne yazık ki hiç fotoğraf yok.