İstanbul Yakınlarında Kaya Tırmanışı Yapılacak Yerler: Geyve

1. Bölüm

İstanbul’da yaşayanların ve İstanbullular’ın “doğa tatili” veya “doğa sporu” denildiğinde aklına gelen ilk soru genellikle şudur: hafta sonu bir kaçamak yaparak gidebileceğim, İstanbul civarında gözlerden uzak bir yer var mı? Peki ya size bu tarife uyan bir değil birçok yer olduğunu ve hala keşfedilmeyi beklediklerini söylesek?

COVID-19 nedeniyle içinde bulunduğumuz pandemi ile değişen trendlerden birisi de insanların tatil alışkanlıkları ve doğaya bakış açıları oldu. Bu süreç bize aslında doğanın tüm güzellikleri ile yine ve yeniden bizim için en güvenli alan olduğunu gösterdi. Çoğumuz bunun bilincinde olarak, tatillerimizi ve bazen zamanımızın tümünü doğada geçiriyor; onun nefes kesen güzellikleri karşısında büyüleniyoruz. Ancak genellikle doğa sporu bölgelerinin ve doğal güzelliklerin şehirlere uzak ve bu bölgelere ulaşımın çok zor olduğunu düşünebiliyoruz. Macerita olarak en temel misyonumuz “doğa sporlarını ve doğayı herkese erişilebilir kılmak” olduğu için; ulaşımı rahat ve İstanbul’a yakın doğa sporu ve doğa tatili bölgelerini sizin için derliyoruz. Bu yazımızda da Batı Türkiye’nin kaya tırmanışı cennetlerinden biri olan Geyve’den bahsedeceğiz.

geyve, çadır, gece, yıldızlar
Geyve, Ekim 2016. 📷:  Batuhan Atılgan, Macerita.

Son zamanlarda yalnızca kaya tırmanışçıları değil kampçılar ve doğa yürüyüşçüleri arasında da oldukça popülerleşen ve İstanbul’a yalnızca 3 saat uzaklıkta olan Geyve’yi, Macerita ekibinden birkaç kişi olarak seneler içerisinde kaya tırmanışı amacıyla birçok kez ziyaret ettik. Hem rotaları keşfederek hem de ufak zirve yürüyüşü yaparak oldukça verimli ve sakin hafta sonu günleri geçirdiğimizi söyleyebilirim. Biz, genellikle bölgeyi Ekim ayının ilk haftası ziyaret ettik ancak Kasım ve Aralık aylarında havanın yağmurlu olmadığı günler de kaya tırmanışı için uygun olacaktır. Ekim ayının ilk haftasında kaya yüzeyi ve havalar hala sıcak olabiliyor.  

Şimdi gelin, bu doğa harikası bölgeyi beraber keşfedelim. 

Geyve Genel Bilgiler

Nerededir?

Sakarya ilinin güneyinde yer alan Geyve, Sakarya Nehri’nin beslediği suları ile tarıma oldukça elverişli, yemyeşil bir ilçedir. Ali Fuat Paşa Köprüsü, Elvan Bey İmareti, Kurtbelenk Kilisesi ve Kuvay-i Milliye Müzesi bölgedeki tarihi ve kültürel eserlerin başlıcalarıdır. Biz bu yazımızda sizin için daha çok Geyve’nin doğal güzelliklerinden, bölgedeki doğa sporu ve aktivite imkanlarından ve de konaklama alternatiflerinden bahsedeceğiz. 

Nasıl gidilir? 

İstanbullu tırmanışçı ve kampçıların göz bebeği olan bu bölge, Sakarya ilçesinin Ceceler Köyü yakınlarında yer almaktadır. Geyve’ye Sakarya şehir merkezinden ulaşım oldukça kolaydır. Biz Macerita olarak özel aracımızla İstanbul’un Sarıyer ilçesinden yola çıktık. Bölgeye kişisel aracınızla veya Sakarya şehirlerarası otobüs terminalinden kalkan toplu taşıma araçları ile de ulaşmak mümkün. 

→ Macerita.com’a özel indirimlerle kiralayabileceğin Happy Camper karavanlarını karavanlarını görmek için tıkla! 

geyve, kaya tırmanışı
Elif Ayata. Geyve, Ekim 2016. 📷:  Batuhan Atılgan, Macerita

Ne yapılır? 

Eğer tırmanıyorsanız veya kaya tırmanışını merak ediyorsanız Geyve tırmanış bahçesi bunun için mükemmel bir adres! Yüksekliği 100 metreyi bulabilen bu kayalar; başlangıç dahil olmak üzere her seviyedeki tırmanışçı için uygun olan 100’den fazla rota barındırmaktadır. 

Elbette Geyve’yi keşfetmek için kaya tırmanıyor olmanıza gerek yok; çünkü yeşillikler içindeki bu bölge, kampçılar ve doğa yürüyüşçüleri tarafından da özellikle hafta sonlarını geçirmek için tercih ediliyor. Bölgedeki kamp alanında bulunan zirveye gerçekleştireceğiniz minik bir yürüyüş ile kayalıkları ve tarlaları gün doğumunda izlemek de mümkün. Bizler de kaya tırmanışı için gittiğimiz Geyve'de zirveye yaptığımız ufak yürüyüşler ile de gün doğumunun keyfini çıkardık. Gün batımında ise kamp alanının büründüğü kızıllık ve etrafın dinginliği ise her seferinde görülmeye değer. 

→ Geyve’yi Macerita ile keşfedebilmek için bizi takipte kal! 

Nerede konaklama yapılır? 

Geyve tırmanış bahçesi içerisinde bulunan kamp alanı özel bir mülktür ancak kamp yeri olarak da kullanılmaktadır. Doğa severler herhangi bir ücret ödemeden bölgede kamp kurabilir ve doğanın keyfini çıkarabilirler. Ancak bu kamp alanı özel bir mülk olduğu için bölgeyi ziyaret eden ve kamp kuran herkesin çevreye olabildiğince az etkide bulunması ve temizliğine özen göstermesi gerekmektedir. Bölgede dikkat edilmesi gereken bir önemli nokta ise ateş yakılmaması gerektiğidir. Bu, yerel halkı da rahatsız ettiğinden bölgeye saygılı davranmakta fayda var. Aynı zamanda etrafta bulunan tarlaların hepsi özel mülk olduğundan, tarlalara girilmemesi gerektiğini de vurgulamak isteriz. 

geyve, kamp alanı
Geyve, Ekim 2016. 📷: Batuhan Atılgan, Macerita

Kamp alanı haricinde bölgeye araç ile en fazla 40 dakika uzaklıkta çok sayıda bungalov ve doğa iç içe konaklama alternatifleri bulunmaktadır. Kamp alanında kalmak istemiyor ve Geyve’yi günübirlik ziyaret etmek istiyorsanız bu gibi yerlerde konaklamayı tercih edebilirsiniz. Bu konaklama alanları ayrıca, Sakarya’nın Sapanca ilçesine de oldukça yakındır.
Bu yazımızda, İstanbul’a yakınlığı ve doğal güzelliği ile hem kampçılık hem de kaya tırmanışı için oldukça elverişli olan Geyve’yi en yalın haliyle ve kişisel deneyimlerimizle size anlatmaya çalıştık. Umarız, bu yazı bölgeyi keşfedebilmeniz için size yardımcı olabilmiştir. İstanbul yakınlarında kamp yapılacak yerler yazı dizimizde bir sonraki bölge Ballıkayalar olacak, Macerita ve maceralar ile kalın! 


→ İlginizi çekebilir: İstanbul Yakınlarında Kamp Yapılacak Yerler: Balıklı ve Pürenli Yaylaları

→ İlginizi çekebilir: İstanbul Yakınlarında Kamp Yapılacak Yerler: Bozcaarmut Göleti 


Ne yazık ki hiç fotoğraf yok.