Macerita ve TURMEPA Caddebostan Sahilini Temizledi!

Uluslararası Kıyı Temizliği

Dünyamız uzun zamandır büyük bir savaş vermekte: yok oluş! İnsanlık olarak bu savaşı kazanırsak aslında kaybetmiş olacağız. Bizlere yaşama imkanı veren ve tek yuvamız olan bu güzel gezegen var olmayacak. Bu savaşın ise birden çok cephesi var; yeşil alanların yok olması, çevre kirliliği, küresel ısınma, iklim değişikliği ve dünya üzerindeki yaşamı tehdit eden insan hareketleri… Bunlardan biri de denizlerin ve denizlerdeki biyoçeşitliliğin karşı karşıya kaldığı tehlikeler. Belki de hepimiz daha bilinçli tüketim şekillerine sahip olursak dünya bizler ve diğer canlılar için yaşaması daha kolay bir yer olabilir. Bu savaşı kolektif bir bilinç ile sonlandırabilir, insanlık ve dünyanın barış içinde uzun yıllar yaşamasını sağlayabiliriz. Tam da bu düşünce ile yola çıkan DenizTemiz Derneği / TURMEPA ülkemizdeki kıyı ve denizlerin korunması noktasında önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. 

macerita ve turmepa kıyı temizliği
📷: TURMEPA

İlginizi çekebilir: Dünya Doğa Koruma Günü: İklim Değişikliği 

Bizler de Macerita ekibi olarak dünyamızı önemsiyor ve her adımımızı ona daha az zarar verecek şekilde atmaya dikkat ediyoruz. Bu sebeple 19 Eylül Cumartesi günü ICC (International Coastal Cleanup - Uluslararası Kıyı Temizliği) kapsamında Turmepa Derneği ile bir araya gelerek İstanbul’un Caddebostan Sahili’nde temizleme çalışması gerçekleştirdik. Bu yazımda size ICC’den ve oradayken yaptığım gözlemlerden bahsetmek istiyorum.

ICC 30 yılı aşkın bir süredir tüm dünyada gerçekleştirilen bir etkinliktir. Her yıl Eylül ayında, insanlar el ele vererek dünyanın dört bir yanında kıyıları temizliyor ve atıkları ayrıştırıyorlar. Bu sayede yılın 365 günü kirlettiğimiz çevreye 1 gün için de olsa fayda sağlayabiliyoruz (tabii yardım etmenin en etkili yolu en başta hiç kirletmemek olacaktır). İnsanlık olarak bu öğrenimi de bir gün sağlayacağımızı umut ediyorum.

sahildeki çöpler
📷: Deniz S. Eraslan, Macerita

İlginizi çekebilir: Dünya Doğa Koruma Günü: Bizler Ne Yapabiliriz?

ICC etkinliği, her sene daha büyük organizasyonlarla gerçekleştirilse de bu sene pandemi sebebiyle küçük gruplar halinde gerçekleştirildi. Biz de 19 Eylül Cumartesi günü Turmepa Derneği ile buluşarak 9 kişilik bir ekip ile bu etkinliği gerçekleştirdik. 

Plastik, metal, izmarit gibi alt kategorilere ayrıldık ve herkes kendi kategorisine göre toplama yaptı. Bu sayede atıklarımızı birbirlerine karıştırmadan ayrıştırmış olduk. Ben plastikleri topladım. Açıkçası Caddebostan Sahili gözüme hep temiz görünürdü ve bu temizleme etkinliğinden pek atık çıkacağını düşünmüyordum. Ancak insanın olduğu her yerde kirlilik mevcut. Çimlerin altına gizlenmiş o kadar çok atık vardı ki... Yoğunluklu olarak bu atıkları sigara izmaritleri oluşturuyordu. Plastik kategorisinde ise gözüme çarpan atık, nargile sipsileri oldu. Bunun yanı sıra kırılmış ve 6-7 parçaya ayrılmış plastik bardaklar da çoğunluktaydı. İnsanların plastik bardakları çöpe atmayıp bir de kırarak yere atmaları, doğaya ve çevreye verdikleri zararın yanı sıra hayvanları da yaralanma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmış oluyor.

sahil temizliği
📷: Deniz S. Eraslan, Macerita

Dikkatimi çeken bir diğer nokta ise insanların tepkileriydi. Biz çöp toplarken “Kolay gelsin!” diyen insanlar olduğu gibi bizi tamamen görmezden gelenler ve hatta “Şunlara bak, çöp topluyorlar.” diyerek gülen kişiler de oldu. Temizlik esnasında başka bir ekiple karşılaştık ve bu bizi çok mutlu etti. Onlar da ICC kapsamında yaklaşık 10 kişilik bir ekip ile sahilin başka bir bölümünde temizlik çalışması yapıyorlardı. Güler yüzle selamlaştık ve yolumuza devam ettik. Küçük çocuklar çevremizde koşarak oyun oynadılar ve neşeleri ile bize enerji verdiler.

Yaklaşık 2 saat süren temizliğin sonrasında atıklarımızı atık kutularına atarak günü sonlandırdık. Küçük temizlikler ile büyük etkiler yaratabiliriz. Önceliğimizin farkındalık olması dileğiyle, daha temiz günlerde görüşmek üzere!

İlginizi çekebilir: Doğada Zaman Geçirenlerin Bilmesi Gereken 7 “İz Bırakmama” Prensibi 


Kaynaklar


United Nations. Oceans and the Law of the Sea

Turmepa. Biz Kimiz?

Ocean Conservancy. 2020 International Coastal Cleanup. Trash Free Seas: #CleanOn: ICC 2020

Ne yazık ki hiç fotoğraf yok.